SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG RASMI SK SENTOSA SEKOLAH KLUSTER KECEMERLANGAN KPM , 26500 MARAN,PAHANG

Kenali Program Bacaan Senyap

Wednesday, June 3, 2009

OBJEKTIF
Membudayakan sikap membaca dikalangan murid.
Meningkatkan ilmu pengetahuan murid dan mengaplikasikannya di dalam aktiviti pembelajaran.
Membentuk keyakinan pelajar.
LATAR BELAKANG

Program perhimpunan senyap ini telah mula dijalankan sepenuhnya pada tahun 2007. Perhimpunan senyap tersebut dijalankan pada hari selasa untuk bacaan Bahasa Inggeris dan pada hari rabu untuk Bahasa Melayu. Bacaan dijalankan selama 15 minit bermula pada pukul 7.30 pagi dan tamat pada pukul 7.45 pagi. Pada perhimpunan tersebut semua murid dan guru membaca bahan bacaan secara senyap sambil berdiri.


Bermula pada tahun 2008, program ini telah diubahsuai. Murid-murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Seorang guru ditugaskan untuk memantau rekod rekod bacaan murid. Murid membaca dan merekodkan bacaan mereka ke dalam buku Nilam. Murid lebih selesa membaca sambil duduk dalam kumpulan yang kecil. Guru dapat mengenalpasti murid yang bermasalah dan seterusnya membimbing murid berkenaan.


Dalam tahun 2009, program ini terus menerima pelbagai perubahan. Di samping murid membaca, merekod dan memahami apa yang di baca, para guru yang dilantik sebagai fasilitator akan membimbing mereka membaca dan memahami bahan bacaan dengan lebih berkesan lagi.

Atas semangat kekitaan dan keprihatinan serta kerja berpasukan, Guru Besar sendiri telah melibatkan diri secara langsung dalam program ini dengan membeli alas tempat duduk murid dan seterusnya memberikan nafas baru dan memberikan suatu identiti baru pada Program Bacaan Senyap ini iaitu JOM BACA.Post a Comment

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP